úterý 20. listopadu 2012

Úterý 6.11.

Další den, kdy se snažím něco dělat do práce, ovšem nejde nesledovat, co se dnes děje. Je přestupný rok a první úterý v listopadu – USA volí prezidenta a zastupitele v kongresu. Už od rána sleduju zprávy, jak se volí například v místech, kde se před 2 týdnama učilo a před týdnem útulkovalo. Kromě toho dost volebních míst bylo zničeno, i z toho důvodu guvernér povolil lidem volit kdekoliv. Na Rockaway vznikly provizorní stany pro volby, ale po nějaké době jim došel benzín v generátorech. Chaos, někteří lidi naštvaní, spousta z volebních komiseřů ani neví, kde má působit.
Volby probíhají celej den až do večera, výsledky budou někdy v noci. Šance se dávají o trochu větší Obamovi, ale jistý to rozhodně nemá, Romney má taky velkou podporu. Ale ne v New Yorku, tady je jasný, že vyhraje Obama.

Odpoledne to ale balím a jedu do Brooklynu. Probíhá už běžná činnost distribučního centra. Rozdíl tu ovšem je – přestáváme příjmat oblečení. Zprávy o tom, jak lidi přišli o všechno vyvolaly v lidech nával doborčinnosti a zavalili distribuční střediska oblečením. Bereme už jen deky a kabáty, zítra má přijít nová, sněhová, bouře, tak se to bude hodit. Z náklaďáku, kterej přijel plnej až ze severu státu New York bereme jen asi tak polovinu nákladu. Zbytek se posílá Armádě spásy, která s tím něco udělá v průběhu roku. Je to smutný, když si vědomím, že tam někdo dal třeba svůj svetr a ten už vůbec nedorazí do postižené oblasti kvůli malé poptávce. 

Mezi hromadama jídla v centru vyčnívají bedny s jablečným koláčem a nálepkou Election Night 2012. Byly určeny k natáčení večerního televizního pořadu o volbách pravděpodobně v táboře některé ze stran. Někdo ale usoudil, že pro ně bude přecejen lepší uplatnění u lidí, co nemají co jíst, tak to zavezli sem. Vzhledem ke krátké trvanlivosti se tím ale krmíme i my.

Večer se účastním pracovní schůzky centra v kostele. Jde vlastně o schůzi hnutí Occupy Sandy, která vznikla jako odnož hnutí Occupy Wall Street (nebo spíš tak teď ta organizace přejmenovala). Je to organizace asi docela ideologicky zaměřená proti kapitalismu, razící myšlenku rovnostářské společnosti a podobných utopií, ale teď si vzali na triku docela slušnou a důležitou věc, kterou je pomoc lidem v postižených oblastech a zejména práce s dobrovolníky. Navím jak je brali lidi, když „okupovali Wall street“. Jestli to bylo jako nám známý protesty proti MMF a podobný akce s cílem dělat bordel a pak být na první straně novin a ještě to obalit ušlechtilou myšlenkou, tak bych se nedivil, kdyby moc příznovců neměli. Ale možná, že na to šli trochu umírněněji, fakt nevím, nicméně teď je lidi berou a nemůžou si je vynachválit. Bodejť, v dost případech byli o dost schopnější než FEMA nebo Červený kříž (na jeho neschopnost lidi nadávají po celou dobu). V kostele se slova ujímá jeden (označme ho třeba Andrew) z nejvýše postavených členů v této rovnostářské organizaci (opravdu to i zmiňuje, že by chtěl rovnost, ale že jim to nefunguje :) ) a spolu s dalším hodnotí uplynulý den. Po nich dostávají slovo další důležití členové. Zjišťuju, jak důsledně mají celou akci rozvrženou, jeden hlídá příjem darů, další odbyt v různých oblastech, další se stará o rozmístění lidí do aut, někdo zase sleduje počasí, další má na starosti informační kanály, kterýma dává na vědomí veřejnosti co je potřeba atd. Kupodivu to víceméně bez problému funguje – například když ráno došlo jídlo, pustila se zpráva do světa a za 2 hodiny už měli zase plno zásob. Až jim závidím, kéž by mně takhle fungovali moji Korýši … :) Asi nejsme dostatečně rovnostářsky založení. 
 
Po pár dalších zprávách, příhodách ze dneška a vzájemným poplácávání po ramenou schůze končí a vezu se s partou lidí včetně Andrewa autem na Manhattan. Cestou poslouchám názory těchto lidí, je to docela zajímavý. Napřed se seznamujeme, a ani mě nepřekvapuje, že jsou to všecko lidi pracující v humanitně zaměřených oborech. Pak se Andrew neudrží a začne ze sebe sypat, kolik má už Occupy Sandy na kontě peněz a a jakým rozpočtem hospodaří Occupy Wall Street – litají částky statisíc dolarů. Namítám, jestli shromažďování takových peněz není to, proti čemu bojují na Wall street, Andrew trochu váhá a vykládá něco o ideologii, že je proti kapitalismu, ale nevadí mu utrácet...

Mezi tím občas přichází smsky s informacema o výsledcích voleb v jednotlivých státech. Několikrát přichází potlesk pro Obamu za státy New York, Massetchustes a Pensylvánii. Pak se zase Andrew rozpovídá, že pokud vyhraje Romney, jdou všici sedět, protože Occupy Wall Street by okamžitě bylo rozprášeno a jediný, co by je mohlo zachránit je právě humanitární akce Occupy Sandy. Opravdu zajímavá debata. Když přijíždím domů s báglem plným jablečných koláčů, vidím, že v některých státech se bojuje hodně natěsno. Nakonec ale s přehledem vyhrává Obama a USA má potřetí zasebou obhájce křesla v Bílým domě.

Žádné komentáře:

Okomentovat