úterý 13. listopadu 2012

Úterý 30.10.

Probouzí mě telefonát od Jany, jesli jsem v pořádku. Na IDNESu totiž píšou, že Queens je v plamenach. Kreténi! V plamenech je Breezy point – část poloostova Rockaway, který patří do Queensu, ale je to jako by shořelo několik domů v Útěchově a napsali o tom, že hoří Brno. Nicméně se dozvídám, že hasiči bojují, a současně s tím už voda začíná opadat. V New Yorku je bez proudu přes 600000 domácností, z toho skoro polovina na Manhattanu.

Dopoledne už příliš nefouká, tak se jdu podívat kolem domu, co Sandy napáchala. Strom před mým domem stojí, větve má skoro všechny. Ale u sousedního domu se zřítil strom a vyboural část zídky – tak už vím, co byl ten večerní rachot. Procházím se ulicema, vidím popadaný větve do ulic a v jednom případě i nehezky zničený auto pod stromem. Kromě mě tu vidím i dost dalších zvědavců, ale už i plný náklaďáky odklízených větví.

Na oběd zajdu se spolubydlícíma do rychlorestaurace, všude už je plno lidí, zjevně se domácí vězení lidem nelíbilo. Odpoledne se pokouším koupit noviny, někde je dnes vůbec nemají, jinde už je vyprodali. Procházím další část mojí čtvrti a vidím stále další a další následky – polámaný větve, přetrhaný dráty občas i auta rozbitý stromem. Jeden strom, kolem něhož jdu, je dole podlomenej a nahoře drží jen suchýma větvema o dráty a klátí se do ulice. Snažím se volat na k tomuto účelu zřízenou linku 311, ale je beznadějně obsazena, tak to aspoň povím místním lidem, ať se o to postarají. Sleduju zprávy a uvoluji se k dobrovolné pomoci lidem postiženým Sandy. Píšu pár mailů a čekám na odpověď.




























Žádné komentáře:

Okomentovat