úterý 13. listopadu 2012

Pondělí 29.10.

Čekání na příchod Sandy. Škola není, jsem doma i se spolubydlícíma, sledujeme televizi. Průbežně dávají zprávy z různých částí města. Oficiálně jsou všichni vyzváni guvernérem Cuomem, aby zůstali doma, a starostou Bloombergem, aby šli do práce – nebo tak nějak :). Kažopádně být venku se rozhodně nedoporučuje. Za oknem hrozivě mávají větve, pro jistotu se od něj odsunuju.

Kanál NY1 se věnuje jenom hurikánu – průběženě dává zprávy z různých částí města. Zatímco už místy padají stromy a voda zaplavuje ulice, tak někteří lidi kašlou na nařízení a hrnou se s foťákama dokonce na mořský molo. Já tam bohužel chybím ... nebo možná naštěstí. Čas „přistání“ (landing) - kdy hurikán přejde na pevninu – se odhaduje na dobu mezi 18 a 19 h. Má k tomu dojít v jižním New Jersey, ovšem v důsledku směru rotace hurikánu a tvaru pobřeží se největší záplavy čekají právě v New Yorku.

Během odpoledne přichází zpráva z Manhattanu. Jeřáb na jedné z nejvyšších budov se pod náporem větru převrátil na opačnou stranu a visí nad ulici ve výšce odhadem 250 m. Policie evakuuje okolní budovy pro případ, že by se zřítil. To by byla pěkná řacha – i když asi nic moc ve srovnání se zřícením WTC … Ale přecejen tu dnes jedna řacha na Manahattanu byla – fasáda jednoho domu v jižní části města se sesypala do ulice.

Bouře nabírá na síle i po 19h a nový odhad na přistání je kolem 20:15. Se zaujetím sledujeme televizi. Je to jak čekání na Nový Rok – pokud to prošvihneme, nejspíš se to dozvíme podle zvuků z venku. Dozvídám se ale jinou zajímavou věc: není to ten Sandy, ale ta Sandy :) ! Z hurikánu totiž udělali „jenom“ tropickou bouři (pro Amíky to byla TA SANDY už od začátku, neví totiž, že hurikán je muž). Vítr asi není takovej, jakej se čekal, naopak přívaly mořské vody očekávání překonávají. Je totiž zrovna příliv a ještě k tomu úplněk. Na dolním Manhattanu voda vystupuje na rekordní hodnotu asi 4 a půl metru nad hranici odlivu. Jediný, co tomu chybí, je dešťová voda – skoro totiž neprší. Ale i to stačí na to, aby se zatopila velká část pobřeží a do tunelu mezi Battery parkem a Brooklynem natekla řeka mořské vody. Na Staten Islandu a na Rockaway Beach dochází k obrovským škodám v důsledku záplav.

Vítr je ale možná ještě nebezpečnější. První oběť hlášena z Queensu ve čtvrti Flushing (asi tak 8km ode mě). Obrovskej strom spadl na barák, v něm zahynul borec, aniž by se hnul z domů. Podobná smrt potkala dvojici bratrů ve věku 11 a 13 let nedaleko New Yorku. Kolem 23 hodiny už i já slyším rachot řícení cihel. Jsem ale poměrně v bezpečí 6patrovýho domu. Ale v důsledku pádu stromů na elektrické vedení dochází ke spoustě výpadků proudu a v některých případech i k požárům.

Večer mi na chvíli vypadne signál NY1, tak přepínám na CBS2 a NBC. Pokrývají širší území, tak se dozvídám, jak hrozně to schytalo New Jersey, kde vlastně Sandy přistál/a. A reportéři jednotlivých televizí se předhánějí, kdo udělá hrdinnější reportáž, takže jezdí s autama do těch nejhorších oblastí a pak podávají reportáže o tom, jak se od tam nemůžou dostat.

Jdu spát s tím, že ráno se zase nejde do školy, MHD stále nejede a ráno mě aspoň nebudou rušit autobusy.

Žádné komentáře:

Okomentovat