úterý 20. listopadu 2012

Neděle 4.11.

Vydávám se opět do Brooklynu k distribučnímu centru v kostele st. Jacobi. Na místě jsou stovky dobrovolníků, spousta lidí je zaměstnána jen jejich organizací. Zařazuju se do jedné skupiny, vyplním papír ohledně kontaktních údajů a svých možností a schopností. 
Na základě předchozího zjištění že mají nedostatek rusky mluvících lidí se rozvzpomínám na 2 roky ruštiny typu „vot Tamára pasmatri“ na základce a s mírným ostychem se hlásím se jako rusky komunikující dobrovolník a za tímto účelem si lepím na bundu nálepku se stručným údajem „Jan, Russian commun.“ (Až později si uvědomuju, že jsem tím ze sebe udělal ruskýho komunistu, tak to rychle strhávám!) 

Ovšem po krátké době čekání na úkol se poptávka projeví a z toho davu lidu se ozve „Mic check!“ (neboli „kontrola mikrofonu“) a všichni to opakují (tím se získá pozornost mluvčího). „Is there any Russian speaker?“ zazní 2x davem. Jediná zvednutá ruka je ta moje, jsem za hvězdu :). Balíme věci spolu se 2 holkama a dvojicí důchodců, co poskytli auto, a vyrážíme plnit úkol (dovézt čistící prostředky) na Rockaway.

Cesta trvá dlouho, procházím sí slova ve slovník 26 řečí, kterej jsem před 18 lety zdědil po babičce a od té doby ho všude vozím. Natušil bych, že z něj v New Yorku budu potřebovat ruštinu. Vykládáme část nákladu u distribučního centra na Rockaway a posouváme se do sídliště Far Rockaway, který neutrpělo takovou škodu vodou, o to je tam ale horší bydlení když nejde proud. Lidi musí šplhat 14 pater bez výtahů.



Rozdáváme zbytek nákladu a hledám, kde jsou ti Rusové. Prej už odešli … nakonec rusky promluovám k jedné staré paní, ale skoro určitě by se tu beze mě obešli. Vracíme se k předchozímu distribučnímu na Rockawayi. Je to kostel, nejspíš fara a tělocvična, vše dokonale využito. Pár hodin pomáháme s jeho chodem (materiál vykládat z aut, třídit, balit, nakládat …) spolu s dalšíma asi tak 60 lidma. Dnes v noci se posouval čas (týden po Evropě) a stmívá se o to dřív, což je v místech bez elektriky, jako je toto, zásadní skutečnost. Končíme proto už kolem 16:30 a vracíme se do města. Cestou už jen s hrůzou koukáme na nekonečný fronty na benzín u několika málo zprovozněných benzínek. Důvodů této krize se sešlo několik, jedním je že tankery z bezpečnostních důvodů nemohly několik dní přistávat u pobřeží a proto se pohonný hmoty dopravují po zemi až z Pensylvánie. Toto dohromady se spoustou výpadků proudu a poškození větrem na pumpách najednou vyvolalo řetězovou reakci u pump a proto teď někteří stojí ve frontách na benzín i přes noc.

Žádné komentáře:

Okomentovat